Volg de BO

Historie

Kunt u het zich voorstellen? Honderd jaar geleden bestond het gebied van de Oosterparkwijk uit weiland, enkel doorsneden met wat sloten en landweggetjes. Het was platteland. Wat een verschil met nu! De wijk ligt midden in de stad en bruist van het leven!In 1906 wordt het eerste plan opgesteld om het gebied ‘Buiten de Steentilpoort’ te bebouwen. De Steentilpoort was onderdeel van de Groninger Vestingwerken. De laatste resten van deze vestingwerken werden begin vorige eeuw gesloopt om de stad ‘lucht’ te geven. De vestingwerken vormden een keurslijf voor de stad die haar vleugels steeds verder uit wilde slaan.

kaartDe eerste nieuwbouw liet echter nog lang op zich wachten. Pas in 1913 wordt de eerste spade in de grond gestoken. Er was geen totaalplan voor de bouw van de Oosterparkwijk. Het is als het ware per buurt gegroeid, beginnend met het eerste uitbreidingsplan uit 1906.

De Petrus Campersingel kwam bijvoorbeeld in 1918 van de tekentafel, samen met het achterliggende stratenplan, waaronder de Gorechtbuurt. Het idee voor een complete Oosterparkwijk ontstond pas rond 1925, hoewel het in die tijd nog ‘Plan Oost’ heette.

De Vogelbuurt is het meest noordelijk gelegen deel van de wijk. Opvallend oriĆ«ntatiepunt in dit deel van de wijk is de St. Fransiscuskerk. De buurt kenmerkt zich door lange woningblokken en natuurlijk het voetbalstadion van FC Groningen, voor Groningers en vele anderen ‘heilige’ grond. In het westen ligt de Florabuurt. Van deze buurt werd een groot deel pas in de jaren vijftig voltooid. In de Florabuurt gingen woningbouw en bedrijvigheid hand in hand. Die hele vroege bedrijvigheid vinden we trouwens terug in de straatnamen Oliemuldersweg en Zaagmuldersweg. De Bloemenbuurt aan de zuidkant van het Oosterpark bevat fraaie voorbeelden van Amsterdamse School architectuur, bijvoorbeeld in de Irislaan en de Lindenlaan. Een groot deel van deze buurt werd ingericht op basis van de plannen van de Amsterdamse architect Berlage. De buurt is inmiddels aangewezen als beschermd stadsgezicht.


Aan de oostkant van de Oosterparkwijk ligt de Gorechtbuurt. De Petrus Campersingel en de Gorechtkade zijn belangrijke aders in deze buurt en begrenzen haar ook. Het Centraal Woningbeheer van de gemeente bouwde in 1922 de eerste huizen aan de Gerbrand Bakkerstraat en de Dirk Huizingastraat. Daarmee was een begin gemaakt met de bouw van de Gorechtbuurt. De straten krijgen de namen van hoogleraren in de geneeskunde, zoals Gerbrand Bakker en H.A. Kooijker. Van alle buurten in de Oosterparkwijk is in deze buurt het particuliere woningbezit het hoogst.

Bron fotografie: Signatuur Architecten Groningen

Monumenten

De Oosterparkwijk is buitengewoon rijk aan monumenten. Gebouwen met een Rijks of Gemeentelijke status. Amsterdamse School-architectuur, maar ook andere historische bouwstijlen zijn ruimschoots vertegenwoordigd in de wijk: Dudok, J. Bouma, Mulock Houwer en de Delftse School bijvoorbeeld.

Wilt u meer weten over deze monumenten? Kijk in het hoodmenu onder het tabblad “Monumenten”

Wijkinformatie

De Oosterparkwijk grenst aan het aan het centrum van de binnenstad van Groningen, die te bereiken is (lopend of per fiets) via het Hanzeplein, het binnenterrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen.(voormalig AZG)

Oosterparkwijk:

  • van oudsher een arbeiderswijk.
  • wonen allerlei mensen die een hechte band hebben met elkaar.
  • Was vooral bekend door het stadion van de plaatselijke FC.Groningen. Het stadion is inmiddels verplaatst naar de Euroborg
  • een “groene” wijk met parken, waterpartijen en grasvelden, waar je heerlijk kan wandelen.
  • is buitengewoon rijk aan Amsterdamse School-architectuur. Ook andere historische bouwstijlen zijn ruimschoots vertegenwoordigd in de wijk: Dudok en de Delftse School bijvoorbeeld.
  • is goed bereikbaar. Met de auto zit u zo op de uitvalswegen en er is een busverbinding met de andere wijken van Groningen.
  • zijn diverse instellingen actief op sociaal-maatschappelijk, cultureel en sport gebied.
  • heeft diverse openbare scholen en instellingen voor kinderopvang.
  • zijn er 2 industrie terreinen (De vogels en het Damsterdiep)

Kortom: Oosterparkwijk biedt meer dan u denkt