Volg de BO

Oosterkerk

oosterkerkDe Oosterkerk is een monumentaal pand in de stad Groningen. De kerk is gebouwd door architect Drewes en omvat 1116 zitplaatsen. Het pand is geïnspireerd op de architectuur van de Amsterdamse School bouwstijl.

Vanaf 15 april 1929 tot in het jaar 2002 werd de Oosterkerk gebruikt door de Gereformeerde Kerk (nu PKN, Protestantse Kerk in Nederland). Het gebouw werd in goed overleg tussen 1999 en 2002 gedeeld door deze Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, die vanaf 2002 dit gebouw volledig in gebruik nam.

De kerk staat op een veelhoekig (waaiervormig) plattegrond, met de hoofdingang gericht op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan, aan de rand van de Oosterparkwijk. De glas in-loodramen werden in 1990 gerestaureerd. De Oosterkerk is een erkend rijksmonument.

Het gebouw is sinds de bouw als kerk in gebruik; enige tijd gezamenlijk door de Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en sinds 2002 alleen door het laatstgenoemde kerkgenootschap. In de jaren tachtig werd de kerk ook gebruikt als repetitieruimte door het Noordelijk Filharmonisch Orkest.

Overigens kent de stad nog een Oosterkerk. Aan de Oosterweg in de wijk de Oosterpoort werd in 1924 een Hervormde Oosterkerk gebouwd. Deze is in de jaren tachtig van de vorige eeuw verbouwd tot appartementencomplex.

Bron: wikipedia, groningenoost.nl