Volg de BO

Eddy houdt zijn hoofd koel in de zomer met zijn groene tuintje in Binnenstad-Oost

Uit: Nieuwsbrief Oude Wijken, 25 mei 2023

In de zomer kunnen hoge temperaturen zorgen voor behoorlijk wat overlast. Niet kunnen slapen, uitdroging en flauwvallen zijn daar voorbeelden van. Er is een woord voor: hittestress. Concertfotograaf Eddy Taatgen woont in Binnenstad-Oost. Hij heeft met advies op maat van energiecoach Charlotte Tabak zijn tuin omgetoverd tot een groene oase in de binnenstad. Daarmee zorgt hij dat het midzomer een paar graden koeler is in zijn huis en in de omgeving. “Ik heb letterlijk oog voor de wereld en zijn groen”, lacht Eddy. “Daarnaast bespaart het me jaarlijks veel geld. Het is een win-win situatie.”

Advies
De maatregelen die Eddy genomen heeft, bestaan uit weinig tegels en veel planten en bomen in zijn tuin. Langs zijn woning heeft Eddy twee geveltuintjes aangevraagd via de gemeente.

“Daar heb ik allemaal weidebloemen gezaaid zodat de bijtjes en andere insecten een plekje hebben in de kale binnenstad”, vertelt hij. Ook zorgt hij met klimop langs de buitenmuren van zijn woning voor een extra laag isolatie.  

“Deze klimop zorgt er in de zomer voor dat de zon niet rechtstreeks op de muur schijnt”, legt de energiecoach uit. “Daardoor blijft het binnen koeler.”  

Energiecoach 
Er zijn allerlei tips om de temperatuur in je huis onder controle te krijgen. Voor persoonlijk advies kan er via de website van DuurzaamGroningen gratis een afspraak gemaakt worden met een energiecoach.  

“Het eerste wat ik doorneem bij een afspraak in de zomer zijn maatregelen om de warmte buiten te houden”, legt Charlotte uit. “Gordijnen dicht doen en je ramen en deuren overdag ook. En gebruik je zonnescherm op warme dagen.” 

Geldbesparende tips 
Een energiecoach geeft tips over maatregelen in je tuin, je huis en het gebruik van elektrische apparaten. Wanneer mensen zelf niet in de mogelijkheid zijn om een maatregel uit te voeren, dan zorgt de energiecoach voor een gratis klusjesman. 

Met de juiste maatregelen zijn er honderden euro’s per jaar te besparen volgens Charlotte. Volgens de energiecoach kun je beter een ventilator gebruiken dan een airco. Want een airco verbruikt 15 keer meer elektriciteit op jaarbasis dan een ventilator. 

“Het advies hangt natuurlijk af per huis, een huis moet wel comfortabel zijn”, stelt Charlotte. “Waar het in de zomer 40 graden kan worden, begrijp ik dat de bewoners de airco aanzetten. Deze geeft uiteindelijk meer verkoeling bij extreme hitte. “ 

Grote maatregelen 
De energiecoach geeft aan dat het ook goed is om een afspraak te maken wanneer je advies wilt over dakisolatie, zonnepanelen, het vervangen van ramen of het plaatsen van een warmtepomp.  

Dit zijn maatregelen die er in de winter voor zorgen dat je geld bespaart. De energiecoach kan je doorverwijzen naar ondernemers en bedrijven die je kunt inschakelen voor het werk. Ook kan de energiecoach je meer vertellen over de verschillende subsidies die er zijn om deze maatregelen (deels) mee te betalen. 

Waarom nu een afspraak voor de winter? 
De ondernemers die zich bezighouden met deze maatregelen hebben het ontzettend druk. Daarom is het slim om nu een afspraak in te plannen met een energiecoach, zodat je er als bewoner komende winter voordeel van hebt.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.