Volg de BO

Eerste parkeerpeiling gaat geteld worden

Op maandagavond 15 januari wordt de uitslag bekend gemaakt van de eerste parkeerpeiling in de Oosterparkwijk. Het betreft hier een experiment van de Gemeente Groningen en de Bewonersorganisatie Oosterpark, over de invoering van betaald parkeren in die delen van de wijk waar nog geen betaald parkeren actief is.

De Gemeenteraad heeft afgelopen jaar besloten dat het mogelijk is om betaald parkeren in deze wijk in te voeren als de bewoners dat graag willen. Hiervoor hebben de Gemeente en de Bewonersorganisatie het resterende deel van de wijk in 5 stukken verdeeld. Als 10% van de bewoners in zo’n stuk aangeven dat ze graag willen weten hoe de overige bewoners van dat deel over betaald parkeren denken, krijgt iedereen die daar woont een stemformulier thuis gestuurd. Bewoners uit dat deel halen samen met leden van de Bewonersorganisatie de formulieren huis aan huis op. Na een periode van 2 weken sluit de inleverdatum en worden de stemmen geteld. Voor deze telling worden de bewoners uitgenodigd. En als de meerderheid van de bewoners besluiten dat ze betaald parkeren willen wordt betaald parkeren binnen enkele maanden ingevoerd.

Een groep bewoners van de Oosterhamrikkade wilden graag een peiling over dit onderwerp. Vlak voor de kerstvakantie heeft deze plaatsgevonden en maandagavond 15 januari wordt de uitkomst bekend gemaakt.

De Bewonersorganisatie is tevreden over het verloop van de eerste peiling.

“Er zijn meer dan 70% van de stemformulieren opgehaald. Daar zijn we heel blij mee. Dat is twee maal zoveel reacties als de beste peiling die de Gemeente eerder in andere wijken via de computer heeft georganiseerd. Wij zijn als BO niet voor of tegen invoer betaald parkeren. Wij vinden echter wel dat bij beslissingen die zo ingrijpen in de woonomgeving van bewoners van de Oosterparkwijk de stem van de betrokken bewoners bepalend moet zijn.”

“Tegelijkertijd zien wij ook dat dit systeem ook zijn zwakke plekken heeft. Bewoners die het dichtste wonen bij straten waar al betaald parkeren is ingevoerd hebben aantoonbaar meer last van auto’s die daar door anderen geparkeerd worden, dan bewoners die daar verder weg van wonen. Dat zie je ook terug bij de stemming in dit deel van de wijk. Kleinere gebieden maken dan de vijf die we nu hebben zou een oplossing zijn. De Gemeente is er echter geen voorstander van om de wijk in meer kleinere gebieden op te splitsen en daar hebben ze goede argumenten voor. Dit was het maximale wat er uit te halen was. Anders was betaald parkeren ingevoerd in de hele wijk, zonder dat de bewoners er iets over te zeggen kregen.”

Bewoners uit de Oosterparkwijk die ook een peiling voor hun gebied willen aanvragen kunnen terecht op de site van de parkeermaatregelen van de gemeente en dan scrollen naar Oosterparkwijk.