Open Monumentendag
Zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag! Wat is er te doen in de Oosterparkwijk?
Nou, dit!
BROESCURSUS GRUNNEGS door taaldocent Olaf Vos
Deze broescursus Grunnegs is geen saaie les met droge theorie over het Gronings dialect, maar een interactieve show met een flinke dosis humor.
Van toerist of nieuwkomer tot geboren Stadjer en mollebonen, iedereen kan meedoen aan deze workshop. Aan het einde van de les heeft iedereen iets geleerd en op zijn minst een leuke tijd gehad.
Oer-Groninger en taaldocent Olaf Vos leert jou van alles over de Groningse taal. Welke woorden zijn onmisbaar, wat moet je wel en wat absoluut níet zeggen en ontdek de betekenis van typisch Groningse spreekwoorden. Dus: “Pen en pepier bie de haand? Joa? Din goan we lös! Leer Grunnegs proaten mien jong!”
De broescursus duurt circa 20 minuten. Datum: 9 september.
Adressen: Sint Franciscuskerk, Zaagmuldersweg 67 (11:00) & Oosterkerk, E. Thomassen à Thuessinklaan 1 (13:00)
Ook geopend: Bij van Houten
Na jaren als school te zijn gebruikt, zijn de panden aan de Oliemuldersweg 47/47A de basis van het laagdrempelige wijkcentrum voor alle Oosterparkers: ‘bij van Houten’. De naam verwijst naar het Kinderwetje van Van Houten en naar de oorspronkelijke naam van de school. Architect Siebe Jan Bouma tekende voor de prachtige architectuur van dit monumentale pand dat al jaren de Oosterparkwijk siert.
Het moderne gebouw pal achter het monument is een ontwerp van Onix Architecten, en werd in 2000 uitgeroepen tot ‘Winnaar Scholenbouwprijs Primair Onderwijs’. Het pand is nu in gebruik als wijkcentrum.
Er worden rondleidingen over de architectuur en geschiedenis van deze fraaie gebouwen gegeven. Tijdstippen: om 11.15 en 13.00, door beide panden. Om 15:00 is dezelfde rondleiding in het Engels.
Adres: Oliemuldersweg 47. Geopend op 9 september van 11:00 tot 16:00
Ook geopend: rioolgemaal Damsterdiep
Het rioolgemaal is gebouwd in 1928 om de riolering van de stadsuitbreiding Oosterparkwijk te bemalen. Het gebouw is ontworpen door stadsarchitect Jan Siebe Bouma. Met links bij de ingang een bouwsculptuur ontworpen door de Groninger beeldhouwer W. Valk. Kom binnen en ontdek de prachtige langgerekte glas-in-loodramen met geometrische motieven in oranje, rood en paars. De nog originele elementen waaronder de turkooize, geglazuurde wand- en vloerbetegeling.
Het rioolgemaal Groningen ligt verscholen onder de bomen aan het Damsterdiep. Het rioolgemaal werd gebouwd in 1928 in opdracht van de gemeente Groningen door de architect Siebe Jan Bouma. Wie binnen stapt kan de bouwstijl met de nog originele glas-in-lood ramen en tegeltjes bewonderen. Ook de vroegere werkplaats en ‘de slaapkamer’ van de machinist zijn bewaard gebleven. Een historisch monument met een industriële functie. Het gemaal pompt het rioolwater uit een groot deel van de stad Groningen naar de rioolwaterzuivering in Garmerwolde.
Adres: Damsterdiep 146. Geopend op 9 september, van 10:00 tot 17:00
Ook geopend: Sint Franciscuskerk
Rooms-katholieke kerk met pastorie, gesitueerd in het noordoostelijke deel van de Oosterparkwijk – de Vogelbuurt – in 1932-1934 gebouwd in opdracht van het R-.K. kerkbestuur van de St. Jozefparochie naar ontwerp van architect H.C. van de Leur (1898-1994) uit Nijmegen in een expressionistische bouwstijl.
De kerk bevat een prachtige inrichting van de hand van gerenommeerde kunstenaars uit het Interbellum zoals Joep Nicolas, Herman van Remmen, Charles Eijk en de gebroeders Jan en Eloy Brom onder architectuur van de school van Dom Bellot.
Adres: Zaagmuldersweg 67. Geopend op zaterdag 9 september, van 10:00 tot 17:00
Ook geopend: Oosterkerk
De gereformeerde Oosterkerk ligt stedenbouwkundig fraai gesitueerd op de hoek van de S.S. Rosensteinlaan en de Thomassen à Thuessinklaan, aan de hoofdtoegang van de in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw gerealiseerde Oosterparkwijk. Het op de stijl van de Amsterdamse-School geïnspireerde ontwerp van de Groninger architecten Kuiler en Drewes is in opdracht van de kerkenraad in de jaren 1927-1929 gerealiseerd. In 1990 zijn de waardevolle glas-in-loodramen gerestaureerd.
Adres: E. Thomassen à Thuessinklaan 1. Geopend op zaterdag 9 september, van 10:00 tot 16:30
Ook geopend: Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau
Voor de Oosterparkers staat dit prachtige gebouw met diens karakteristieke bouw en kleuren (architect Siebe Jan Bouma, Amsterdamse School) nog steeds bekend als ‘Het Oude Politiebureau’, doelend op de oorspronkelijke bestemming. Gebouwd in 1928 als geneeskundig centrum en politiepost Plan Oost, waar het tot 1966 als zodanig heeft gediend. Buurtbewoners hebben zo hun eigen herinneringen aan deze jaren, deze anekdotes vindt u verspreid in onze menukaart en bij de entree.
Met de naamgeving van het Stadsrestaurant eren wij graag een mooi stukje geschiedenis van de Oosterparkwijk.
Adres: Zaagmuldersweg 3. Geopend op zondag 3 september, van 10:00 tot 17:00
Meer info? Zie www.openmonumentendag.nl
Comments